Traditionel moussaka med auberginer

 Traditionel moussaka med auberginer

Jeg  har tidligere snydt og lavet en let udgave af moussaka, hvor blandt andet bechamelsaucen har været købt færdig. Men jeg havde lyst til at kaste mig ud i den RIGTIGE moussaka, lavet helt fra bunden. Lad mig bare sige det med det samme - det er vældig tidskrævende i modsætning til dens italienske søster lasagne. Jeg vil sige, der gik ca. 3 timer fra jeg begyndte, til retten stod på bordet, men det smager jo bare meget bedre. Moussakaen kan skæres ud i skiver, da bechamelsovsen er lavet med æg. Den står altså fint på toppen, i modsætning til den købte, som flyder ud.Følg mine opskrifter på Facebook

De nyeste opskrifter

Græsk kødsovs med panerede auberginer

Lækre og nemme marcipankiks

Ovnbagt torsk med brødkrumme og citron

Små farsbrød med bacon

Muffin toast - meget let

Opskrifter pr. kategori


 

Traditionel moussaka

 

 

5-6 personer

Ingredienser

3 auberginer*

rasp

Olivenolie

Kødsovsen:

500 gr. oksekød

1 dåse hakkede tomater

1 stor dåse koncentreret tomatpure

1,25 dl hvidvin

1 oksebouillonterning

4 fed hakkede hvidløg

2 spsk hvidvinseddike

2 hakkede løg

2 tsk allehånde pulver

1 tsk rosmarin

1/2 tsk kanel

1 tsk muskatnød (jeg brugte tørret)

1 tsk timian

4 laurbærblade

salt

peber

Bechamelsovsen:

85 gr. smør

95 gr. hvedemel

750 ml mælk

50 gr. parmasanost

6 æggeblommer

1/2 tsk muskatnød

salt

hvid peber

Fremgangsmåde

Skær auberginerne i 1,5 cm tykke skiver. Hæld olivenolie op på en tallerken og dyp hver skive i olien, før de lægges på bagepapir.  Der bliver ca. 1 plade pr. aubergine. Drys med groft salt. Bag dem i ovnen ved 225 grader, til de er gyldne, ca 16 minutter

Svits de hakkede løg og hvidløg på panden, til de er blanke. De må ikke tage farve, så pas på med varmen. Tag dem af.

Svits kødet på panden. Tag det af.

Svits den koncentrerede tomatpuré på panden, og tilsæt derefter løgene, kødet og resten af ingredienserne til kødsovsen. Lad det simre 1/2 time ved svag varme.

Imens laves bechamelsovsen. Smelt smørret og lad det bruse af. Hav ikke for kraftig varme på. Rør melet i, til det er en jævn masse. Herefter røres mælken i lidt efter lidt. Pisk godt hele tiden, og hav ikke for meget varme på.. Jeg tager altid gryden kort af varmen, når jeg hælder LIDT mere mælk i, så kan jeg bedre styre det. Jeg pisker med en grydeske, så længe sovsen er tyk, idet piskeriset ikke kommer helt ud i kanten af gryden. Lad det koge igennem, mens der piskes hele tiden. Bliv ved, indtil det ikke længere smager af mel. Smag til med muskatnød, hvid peber og salt.

Tag nu sovsen af varmen og lad det køle en anelse. Tilsæt parmasanosten, og rør godt. Tilsæt de 6 ægeblommer og pisk det hele godt sammen. Smag til med muskatnød, hvid peber og salt.

Smør et ildfast fad. Læg et lag af den første aubergine i bunden, læg halvdelen af kødet ovenpå. herefter et lag af den 2. aubergine, ovenpå fordeles det sidste kød, og der sluttes af med den sidste aubergine.

Hæld bechamelsovsen på øverst. (Jeg brugte knapt det hele i opskriften). Drys til slut med rasp.

Bages ved 180 grader varmluft ca. 35 minutter til raspen er let gylden. Jeg skruede lidt op for varmen til sidst for at få farve på.

*Hvis du ønsker et lag kartofler i mousakkaen, kan du erstatte det midterste lag (1 aubergine) med disse. Skær kartofler i tynde skiver, og kog dem i 8 minutter. Hæld vandet fra gennem en si.

Server med tzatziki

Opskrift hjemmelavet tzatziki

Jeg lavede også en salat af tomat, mozaralla, forårsløg, og tyndt snittede løg. Dressing: lidt olivenolie og stænk af rødvinseddike.

Endelig fik groft brød til. Her er en fantastisk let opskrift, som ikke kræver meget arbejdstid, da der ikke skal æltes. Der er dog en del hævetid, så start fra morgenen for at nå det hele.

Nemt brød med kerner

Af

 
Inspiration til aftensmad - opskrifter
Skønt bagværk - opskrifter
Lækre kager - opskrifter
hækleopskrift 15 kr
Figurer til sangkuffert
hækleopskrift 20 kr
Salg af hæklet unika
Uro med fly
Køb en hæklet sansesprutte