Helstegt krondyrsfilet med tilbehør
Nytårsaften 2014 fik vi helstegt krondyrsfilet. Tilbehøret var pandestegt champignonblanding, som jeg lavede, mens stegen trak, råstegte kartofler og ovnbagte gulerødder og rødløg i appelsinmarinade, en salat og ikke at forglemme den lækre rødvinssovs. Retten er overkommelig at lave. Jeg brunede kødet og lavede sovsen i god tid, og så er det værste jo ovre.
Følg mine opskrifter på Facebook
De nyeste opskrifter
Græsk kødsovs med panerede auberginer
Ovnbagt torsk med brødkrumme og citron
6 personer
Ingredienser
2 krondyrsfileter - Vi havde købt 3, men på grund af al tilbehøret og forret, blev kun de 2 spist.
Olie til bruning
Til sovs
Ca. 3 dl. Fløde 18%
1 spsk rødvinseddike
2 dl rødvin
evt. en oksekødskrafterning
Salt, peber
Tilbehør
Champignonblanding
Råstegte kartofler
Ovnbagte gulerødder og rødløg i appelsinmarinade
Salat med appelsin, granatæble og græskarkerner
Fremgangsmåde
Fjern hinderne fra fileterne og gnid dem godt med salt og peber.
Brun dem på panden 3-4 minutter ialt, og læg dem i et stegefad. Dette kan gøres i god tid, hvorefter de afkøles.
Kog panden af med 1/2 liter vand. Når vandet er i kog, tilsættes 1 spsk rødvinseddike, og 2 dl rødvin. Lad det koge ind til halv mængde. Tilsæt ca. 3 dl fløde og evt. en oksekødskrafterning, hvis du synes, sovsen mangler kraft.
Smag til med salt og peber.
Sovsen kan laves i god tid, køles af, og opvarmes, mens kødet trækker.
Kødet sættes i ovnen med stegetermometer. I den oprindelige opskrift stod der ved 225 grader, men da jeg også havde kartofler og grøntsager i ovnen, stegte jeg på 200 grader.
Fileterne tages ud, når stegetermometeret viser 58 grader. Det tager 10-20 minutter, alt efter, hvor varmt kødet er fra stegningen på panden tidligere. Pak kødet godt ind i staniol og lad det trække mindst 15 minutter. Temperaturen vil fortsat stige et stykke tid, men det er, som det skal være.
Imens varmes sovsen og champignonerne pandesteges.
Hvis du som jeg har grøntsager og kartofler i ovnen også, så husk at tage højde for trækketiden, når du planlægger.
Bliver grøntsager og kartofler færdige før tid, så sluk ovnen, luft den ud, og hold det varmt ved ca 100 grader.
Skær stegen ud i tynde skiver.
Af Lene Rasmussen