Lækker ris a la mande
Ingen jul uden ris a la mande - i hvert fald ikke i min familie. Den, som kommer som gæst juleaften, står for ris a la manden og mandelgaven. I år skulle jeg lave en portion til 15 personer, så den store gryde kom frem. Jeg kogte grød af 2,5 liter mælk. Der var lige lidt tilbage til næste dag, så det passede faktisk fint, selvom skålen så ENORM ud. Jeg gangede nedestående opskrift op, og det er den bedste, jeg har lavet til dato.
Følg mine opskrifter på Facebook
De nyeste opskrifter
Græsk kødsovs med panerede auberginer
Ovnbagt torsk med brødkrumme og citron
Ca. 100 gr. mandler
2 vaniljestænger
4 spsk sukker
2,5 dl piskefløde
Bring vandet i kog i en tykbundet gryde og tilsæt risene.
Kog risene under omrøring ved jævn varme i 2 minutter fra kogetidspunktet (hvis de ikke koger, lige når de kommer i).
Tilsæt mælken og bring i kog ved svag varme. Bliv ved med at røre i gryden. Rør i 10 minutter, efter det er begyndt at koge.
Kog nu ca. 1/2 time med låg på. Jeg skruede blusset ned på 1.
Kig til grøden og rør engang imellem. Jeg kogte nok en anelse længere, da det var en stor portion, jeg lavede, og ikke ønskede den for sjasket.
Kogningen af risengrøden sker dagen for servering.
Vi har en hyndekasse med låg på terassen. Der kom gryden ud, da udendørstemperaturen var perfekt til det.
Næste dag, mindst 2 timer før servering, men gerne tidligere.:
Pisk fløden - ikke for hårdt.
Smut og hak mandlerne (Jeg brugte lidt knap alle mandlerne). Husk at gemme til mandelgaven.
Jeg har altid en mandel, da de kan flække. I år fandt én af ungerne den i køkkenet, og pludselig havde vi to hele mandler ved bordet, så gem den godt. (-:
Flæk vanijlestængerne og skrab kornene ud på et skærebræt, drys lidt sukker over og skrab med en kniv, til vanijlen er skilt ad og fordelt i sukkeret. Kom vanijlesukkeret sammen med resten af sukkeret og rør det godt sammen.
Bland mandler og sukker i grøden, og tilsæt til sidst fløden. Jeg tilsatte fløden lidt ad gangen og endte med ikke at bruge det hele, da jeg ikke ønsker for tynd en ris a la mande.
Tilsæt først den hele mandel lige før servering, så du er sikker på, at den stadig er hel.
Serveres naturligvis med kirsebærsovs.