Aase Schmidt - Historien om mit hjerte - 2012

 

Udgivet: 06-01-2012 

Handlingen i Historien om mit hjerte af Aase Schmidt

En ældre kvinde får konstateret en hjertesygdom, og det sætter tankerne igang om døden, barndommen og alderdommen.

Hvornår er man gammel? Eller rettere: Hvornår erkender man, at man er blevet gammel? Hvem tager livet af den unge pige indeni, og hvorfor sker det?

Det er den slags spørgsmål, som kvinden i ”Historien om mit hjerte” bliver ved med at kredse om, efter at hun er blevet indlagt med en alarmerende høj puls.

Hjertet slår for hurtigt, og pludselig er hun fanget i et behandlingssystem, som tager hendes alder dybt alvorligt. Det er selvfølgelig en meget realistisk og fornuftig tilgang, men ikke desto mindre dybt krænkende at blive konfronteret med vurderingen af, om ens krop overhovedet er en behandling værd.

Først er hun nærmest lammet af panik. Siden omsættes panikken til eftertænksomhed og beroligende erindring. På et tidspunkt tænker hun: »Måske er det i dette øjeblik, mellem hostende gamle mænd, at jeg på et dybere plan skal lære, at jeg ikke længere er ung. Heller ikke yngre. Ikke engang ældre. Men gammel«.

Gennem et behandlingsforløb præget af uro og angst, ser hun tilværelsen i nærbillede.   En stærk, vedkommende og eftertænksom historie om at finde sig til rette med sin alder og et nyt livsvilkår.

Litteratursiden beskriver Historien om mit hjerte således:
Bogen er skrevet i et poetisk og drømmende sprog, uden nogen reel start og slutning. Der er nærmere tale om punktnedslag og erindringsstumper. I bogens slutning samler forfatteren disse fragmentariske nedslag til en smuk sløjfe, der binder sig omkring glæden og fornøjelsen ved livet.
 
Litteratursiden anbefaler bogen til modne kvinder, der kan lide bøger med dybde og eftertænksomhed, f.eks. kvinder der er glade for Siri Hustvedts 'Sommeren uden mænd'.

Anmeldelser af Historien om mit hjerte af Aase Schmidt

Det er en smuk og klog lille roman om "tidens ubegribelighed, årenes gådefulde forsvinden", for nu at benytte en af dens mange fine formuleringer. Den er svær ikke at tabe sit hjerte til.« *****
-Preben Rasmussen, Dagbladenes Bureau 
 
Aase Schmidt skriver om en kvinde, der har erindringen som sin livskilde. Nøgternt, men hjerteskærende.« ****
-May Schack, Politiken
 
Historien om mit hjerte er et poetisk og intenst værk om at stå foran døden, smukt gengivet af hovedpersonen og oplevet gennem hendes mangeårige erfaringer. *****
-Birthe Strandby, MetroXpress

Poetiske tilbageblik og tanker om tiden, der går, i fin lille roman af Aase Schmidt.[...]Læseren er med helt inde under huden på den syge kvinde, både helt bogstaveligt: til hjerteundersøgelser og elektriske stød, og mentalt: derinde hvor man mærker angsten komme snigende, og hvor man tager sig i at tro, at man selv er det aldrende menneske, der skuer tilbage på et langt liv.
- Fire stjerner i Berlingske

Historien om mit hjerte er et opmuntrende bevis på, at alderdommen nok er stærkt overvurderet, men mulig at finde sig godt til rette i
-Tre stjerner i Jyllands-Posten
 

Af

Inspiration til aftensmad - opskrifter
Skønt bagværk - opskrifter
Lækre kager - opskrifter
hækleopskrift 15 kr
Figurer til sangkuffert
hækleopskrift 20 kr
Salg af hæklet unika
Uro med fly
Køb en hæklet sansesprutte