Gratin - god mod madspild

 Gratin - god mod madspild

Havde i den grad glemt, hvor omstændeligt, det er at lave en gratin! Kunne godt huske, der skulle piskes som en vanvittig, og kunne bestemt godt huske smagen, men nu har jeg ENDELIG fået lavet en ret, jeg ikke har lavet mindst 15 år.
Da jeg var barn, fik vi af og til gratin. Min mor havde gået på husholdningsskole og var rigtig god til at lave mad. Det er helt sikkert også hende, der har givet mig min interesse for madlavning. Jeg var ofte med i køkkenet. Det var derfor naturligt også at lave retten til mine sønner, da de var børn, og de elskede det.
Men da jeg mødte min kæreste så han meget skeptisk ud, når jeg omtalte den menu, så jeg lavede den bare ikke. Med årene er Bjarne dog blevet mere imødekommende overfor nye spiser, så nu skulle det være, og jeg tænkte, at hvis jeg serverede gratinen til frokost, kunne han jo altid tage et stykke rugbrød i stedet for, hvis ikke han brød sig om den. Men det gjorde han jo!!...og sagde ovenikøbet, at det måtte jeg gerne lave igen!!
Retten er jo fantastisk til at udnytte rester, og jeg havde porrer, broccoli, rødløg og skinke i køleskabet, så det var jo bare at gå igang. Men et ordentligt stykke arbejde - det må man sige.
Tænk, at jeg som 20-årige mestrede at få lavet en helt perfekt gratin - det er ufatteligt. Jeg er ikke 100% tilfreds med den i dag - den er ikke hævet helt nok. Måske fordi jeg overså, at æggehviden skal tilsættes af 2 gange. Den fejl laver jeg ikke igen. 
Jeg har flere billeder end normalt i mine opskrifter, da de ret godt beskriver processen, hvis man vil i gang med projekt gratin for første gang.

 

Læs nyhederne på Lene's blog

Elsker du bøger? Se mine anmeldelser her! 



Følg mine opskrifter på Facebook

De nyeste opskrifter

Græsk kødsovs med panerede auberginer

Lækre og nemme marcipankiks

Ovnbagt torsk med brødkrumme og citron

Små farsbrød med bacon

Muffin toast - meget let

Opskrifter pr. kategori

 

2-3 personer.

 
Ingredienser
 

75 gr. (1,25 dl) mel

2 dl mælk - helst skummet

1,5 dl grøntsagsvand (evt. kraftterning grønsag)

40 gr. smør

4 æg mellemstørrelse

salt, hvid peber

500 gr. fyld (rester af kød og grøntsager)

Margarine til smøring

Rasp

 

Fremgangsmåde

Forbered fyldet. mine grøntsager var rå, så jeg dampede dem i 4 minutter (billede 1). Gem 1,5 dl af vandet og tilsæt et lille stykke af en grøntsagskraftterning.

Smør en ildfast høj skål med margarinen.

Kom rasp i skålen og drej den rundt (over vasken), så raspen klæber hele vejen rundt i skålen (billede 2)

Kom mælken i en tykbundet gryde og tilsæt melet under omrøring.

Pisk til jævningen er klumpfri (billede 3). Jeg anvender et piskeris i begyndelsen, men skifter til grydeske, når det begynder at tykne, da den bedre kan komme helt ind i kanten. Der skal piskes ret meget.

Tilsæt grøntsagsvandet og bring jævningen i kog under konstant piskning.

Tilsæt smørret og rør til det er smeltet (billede 4).

Tag gryden af varmen.

Del æggene og pisk æggehviderne helt stive (billede 5).

Tilsæt æggeblommerne én af gangen og pisk det godt sammen for hvert æg.

Tilsæt lidt hvid peber og 1/2-3/4 tsk salt afhænging af, hvor salt, dit fyld er.

Tilsæt fyldet.

Jeg måtte nu komme massen i en større skål, da gryden ikke var stor nok til også at rumme æggehviderne, og det er rart med lidt plads, når de skal tilsættes.

Vend halvdelen af æggehviderne i med en dejskraber. Du må endelig ikke røre rundt Kun vende.

Tilsæt den anden halvdel af æggehviderne om vend rundt igen (billede 6).

Hæld dejen i din smurte form. Den må kun være 3/4 fuld, da gratinen hæver meget.

Drys rasp på toppen af gratinen.

Sæt skålen forneden i ovnen og bag 50-60 minutter ved 180 grader - ikke varmluft.

Du må ikke åbne ovnen de første 40 minutter, så falder gratinen sammen.

Mærk med en kødpind, om gratinen er bagt.

Kan serveres med for eksempel tomatsalat og også gerne smeltet smør.

broccoli dampes

gratinskaal klargjortgratin mel og maelk roertgratin groentssagsvand tilsatgratin aeggehvidegratin med fyld og hvide

Tilføj kommentar

Sikkerhedskode
Opdatér

Online-mode.dk
Online-mode.dk
Online-mode.dk
Online-mode.dk
Online-mode.dk
Inspiration til aftensmad - opskrifter
Skønt bagværk - opskrifter
Lækre kager - opskrifter
Fin magnettavle med figurer 149,- kr
hækleopskrift 15 kr
Figurer til sangkuffert
hækleopskrift 20 kr
Salg af hæklet unika
Uro med fly
Køb en hæklet sansesprutte