Livet i norge

 
Her på siden kan du læse om nogen af de oplevelser, jeg har haft i Norge, mens jeg har arbejdet på Dokka Fastener A/S

Når jeg er i Norge for at arbejde, bor jeg hos Margit og Rainer på deres pensionat Ankalterud Gård lidt udenfor Dokka by-

Ankalterud er en gammel familiegård, som er lavet om til  pensionat.

Link til Ankalterud Gård

7. maj 2009

I dag har jeg haft en enestående oplevelse på Ankalterud. Margit kom og fortalte, at fårene var i fuld gang med at lemme - der manglede kun en fødsel, og det kunne blive når som helst. Hun spurgte, om jeg havde lyst til at være med, hvis det skete, når jeg havde fri. Jeg blev utrolig glad for invitationen, og sagde, at jeg var klar - dag eller nat.

Klokken 2.30 om natten bliver jeg vækket. Så er det nu, og der er jakke og støvler klar til mig på trappen. Jeg springer ud af sengen, får tøj på i en fart og finder ned til stalden i mørket. Her er alle fårene vågne, men der er stille og  roligt. I ventetiden fortæller Margit. Hun er selvlært fåreavler - startede simpelthen med at købe nogen stykker og en bog med gode instruktioner. Det første år går alt godt, og senere, da der kommer udfordringer, har hun en god nabo, hun kan spørge til råds. Hun fortæller, at der er mange tvillingefødsler og også trillinger i år, ikke kun hos hende, men hos alle fåreavlerne i området. Det undrer vi os lidt over. Hun tror, det er tvillinger, der kommer i nat.

DSC00125.JPG
DSC00129.JPG DSC00130.JPG
 En del af lammene får ikke mælk nok hos deres mor, og må ha' flaske. I ventetiden bliver der tid til en tår. Det er lige så tidskrævende at flaske et lam op som at passe et spædbarn.  Margit undersøger om lammet er faldet ned og klar til fødsel, mens Rainar hvisker beroligende ord til moderen.  Det lille flaskelam er utrolig nysgerrig og så lille, at han kan komme igennem tremmerne.  Han går i vejen, og det ender med, at jeg må sidde med ham i armene for at holde styr ham.
 DSC00155.JPG  DSC00161.JPG  DSC00163.JPG
 De andre får tager begivenhederne med ophøjet ro.  Lammene klatrer rundt overalt.  et hold trillinger hygger sig.
 DSC00133.JPG  DSC00136.JPG  DSC00137.JPG
 Kommer den snart?  Rainar er stadig på plads i sin ende.  Endelig sker det. Ud kommer en våd lille klump, og hunfåret går straks igang med at slikke den tør. Det er første gang, hun lemmer, så det er flot. Nogen gange må de instrueres lidt.
 DSC00139.JPG  DSC00143.JPG  DSC00144.JPG
 Det er et hunlam, og hun skal hedde Lene-lam, erklærer Rainer. Jeg er meget stolt.  Det er meget vigtigt, at lammene straks får lært at die, og at de får råmælken. Margit og Rainar kan ikke komme i seng, før det er sket.  Så kommer nummer to, og han er smurt ind i lort. Jeg døber ham straks Lortelam. Moderen synes ikke at tage notits af den dårlige smag og slikker ivrigt løs.
 DSC00149.JPG  DSC00151.JPG  DSC00152_1.JPG

Lammene leder i alle retninger efter efter dievorterne...

....og margit hjælper dem i den rigtige retning. Så er de begge to på plads.
DSC00153.JPG DSC00162.JPG Klokken er nu blevet 4.21, og vi kan endelig gå i seng. Det har været en helt fantastisk oplevelse - både at se lammene komme og at være sammen med et par dejlige mennesker og høre dem fortælle om livet på gården med fårene. Jeg er godt træt på arbejde den næste dag, men det er fuldstændig lige meget. Det var det hele værd.
Efterbyden kommer. Den ene dievorte er meget hævet og betændt, så Margit slutter af med at malke den ud og give lammene mælken fra flaske. det gør ondt, og Rainar er på plads.

 

29. maj 2008 DØDSFALD OG PILD SELV REJER

Desværre er Blue Nose død. Han  kæmpede så tappert og ville så gerne leve, men han fik ingen næring ud af den ellers så fine flaskemælk. Der må ha' været noget galt indeni ham.

I aftes sad vores nye svenske sælger og jeg sammen med Inger på hendes terasse til kl. 0.30 og spiste pild selv rejer og drak hvidvin. Fantastisk hyggeligt, skønt vejr og en rigtig flot udsigt. Inger har fået lavet en stor flot træ-terasse og fældet nogen store træer, så der er et storslået view oppe fra hendes højtliggende hus udover dalen.

13. maj 2008 - FÅREHOLD

På gården  er der fårehold, og den 13. maj hjalp jeg med at fodre alle fårene, som nu endelig er kommet på græs.

I flokken er der et lille lam, som ikke får mælk nok af sin mor. Hans søskende er blevet for store til, at han kan klare sig i kampen. Rainer giver ham derfor flaske 6 gange om dagen. Jeg kalder ham Blue Nose, for han er blevet spøjtet på næsen med desinfektionsmiddel på grund af lidt sår.

Blue Nose er så lille, at han kan komme igennem hegnet, så når han ser Rainer, løber han straks ud for at få mælk. Jeg fik til opgave at passe på ham, mens Rainer hentede flasken, og det varede ikke længe, inden han kom ud,  men han var meget tillidsfuld, så det var ikke svært at få fat i ham, så jeg kunne gå lidt rundt med ham i favnen.

 

Inspiration til aftensmad - opskrifter
Skønt bagværk - opskrifter
Lækre kager - opskrifter
hækleopskrift 15 kr
Figurer til sangkuffert
hækleopskrift 20 kr
Salg af hæklet unika
Uro med fly
Køb en hæklet sansesprutte